Ciasto kruche z rabarbarem, czarną porzeczką, masą budyniową oraz kruszonką

Ciasto kruche z rabarbarem, czarną porzeczką, masą budyniową oraz kruszonką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Przepyszne ciasto z sezonowym rabarbarem i porzeczką, do tego kremowa masa budyniowa, a na górze posypka, którą kocha każdy. Ciasto łączy w sobie wiele smaków, oczarowując każdego kto je spróbuje. Proporcje na blachę 25x25cm.

Składniki

  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru białego lub zamiennika (trzcinowego, stewii)
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 40 g budyniu śmietankowego (1 opakowanie)
  • 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki curku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g rabarbaru (mniej więcej, może być mniej w zależności od gustu)
  • 250 g czarnej porzeczki (mniej więcej, może być mniej w zależności od gustu)
  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy składniki na ciasto kruche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło i żółtka. A także sreberko lub folię spożywczą, dużą miskę do zagniatania ciasta.

    Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier.
    Do tego dodajemy pokrojone na drobno zimne masło.
    Chwilę "kroimy" nasze składniki, a NIE zagniatamy rękami.

    .

  2. Dodajemy żółtka i dalej kroimy składniki do wstępnego połączenia.

    Teraz możemy użyć naszych dłoni do połączenia wszystkich składników, zagniatamy więc ciasto kruche. Zwróć uwagę czy masło dobrze połączyło się ze składnikami. Musi się "wtopić" w ciasto.


  3. Ciasto dzielimy na dwie części: mniejszą i większą. Przekładamy je na folię (uwaga na strony matową i srebrną) lub do folii spożywczej.

    W przypadku naszych domowników mniejszą część wkładamy do lodówki - będzie to spód naszego ciasta, a większą część wkładam do zamrażalnika - przyszła posypka :)


  4. Zabieramy się za masę budyniową. Przygotuj mleko, cukier, cukier waniliowy, budynie, śmietankę kremówkę, miskę do mieszania mleka i budyniu, garnek na mleko i rogolkę, folię spożywczą.


  5. W 250 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dokładnie go mieszamy.

    Garnek, w którym będziemy gotować mleko przelewany zimną wodą. Wlewamy do niego pozostałe 500 ml mleka i zagotowujemy je wraz z cukrem. Mleko z cukrem mieszamy do połączenia składników - pozwoli to uniknąć przypalenia cukru.

    Kiedy mleko zaczyna się gotować, zmniejszamy moc kuchenki (lub ogień) i bardzo wolno, delikatnym strumieniem wlewamy masę budyniową do garnka z mlekiem, cały czas mieszając. Możemy również zestawić garnek z ognia na czas wlewania masy budyniowej, a następnie umieścić go na niewielkim ogniu.

    Po wlaniu masy budyniowej, do garnka wlewamy śmietankę kremówkę 30 %. Cały czas delikatnie mieszamy naszą masę, aż zgęstnieje, tak aby nie powstały grudki. .

  6. Po tym jak masa będzie gęsta, zestawiamy garnek z ognia i przykrywamy go folią spożywczą. Będziemy teraz czekać aż masa się ostudzi.

    W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni, przygotowujemy owoce i blachę do pieczenia. W moim przypadku była to blacha 25x25 cm.


    Rabarbar oczyszczam ze skórki, kroję na małe paseczki. Porzeczkę czarną przemywam, usuwam zielone ogonki, zostawiam do wysuszenia.


    Smarujemy blachę tłuszczem, a następnie przykrywamy ją papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki wyjmuję i wykładam nim blachę. Na cieście robię dziurki, "dźgając" delikatnie ciasto widelcem.

  7. Na ciasto wykładamy masę budyniową (nie powinna być bardzo zimna, lepiej kiedy jest ciepła).

    Na masę budyniową nakładamy owoce, posypujemy je trochę cukrem.

    Wyciągamy z zamrażalki ciasto kruche i używając tarki, "posypujemy" ciasto kruszonką. po prostu trzemy zmrożone ciasto na tarce o grubych oczkach.

  8. Wkładamy ciasto do piekarnika - temperatura 180 stopni. Pieczemy ok 40 - 50 minut z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia dajemy grzanie z góry do zarumienienia posypki. Kontrolujcie Wasz piekarnik, bo może się okazać, że Wasze ciasto dojdzie wcześniej.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 15 sierpnia
Pyszne ciasto :)
slodkisentyment 15 sierpnia
Pycha :)
Bake-cook 3 dni temu
Oj zdecydowanie pyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru białego lub zamiennika (trzcinowego, stewii)
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 40 g budyniu śmietankowego (1 opakowanie)
  • 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki curku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g rabarbaru (mniej więcej, może być mniej w zależności od gustu)
  • 250 g czarnej porzeczki (mniej więcej, może być mniej w zależności od gustu)
  • cukier puder (opcjonalnie)
Składniki