Ciasto jogurtowe z nasionami chia na czekoladowym spodzie

Ciasto jogurtowe z nasionami  chia na czekoladowym spodzie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Na upały, na deser i dla ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki.

Składniki

  • 990 ml jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek nasion chia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wiśnie świeże lub mrożone
  • 2-3 łyżki cukru
  • 15 dkg herbatników kakaowych
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Do jogurtu naturalnego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na ok. 1 godzinę.

    Herbatniki zmieliłam w blenderze na sypko.

  2. Masło roztopiłam w rondlu i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam dotąd aż czekolada roztopi się. Nie gotowałam.
    Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę

  3. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance gorącej wody. Ostudziłam.
    Jogurt z chia przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki.
    Wylałam na schłodzony spód herbatnikowy.

  4. Całość chłodziłam do momentu aż masa zacznie tężeć.
    Wyłożyłam wiśnie i zalałam dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody.

    Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 12 czerwca
Bardzo fajny :)
SlodkoSlodka83 12 czerwca
Pyszne :-)
Maudie 12 czerwca
Fajny,orzeźwiający deserek:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 990 ml jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek nasion chia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wiśnie świeże lub mrożone
  • 2-3 łyżki cukru
  • 15 dkg herbatników kakaowych
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg
  • 3 łyżki masła
Składniki