Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34603
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 220
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34603
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 180
Składniki
Mleko podgrzac. Mąkę przesiac, wsypac pokruszone drożdże. Dodac 1 łyżkę cukru i 100 ml mleka, wymieszac. Zaczyn przykryc, odstawic na 15 min. w ciepłe miejsce.
Masło stopic, przestudzic, wymieszac z pozostałym mlekiem, wlac do zaczynu. Dodac jajko, pół łyżeczki soli, łyżkę cukru oraz skórkę cytrynową. Całośc wyrobic na gładkie ciasto, odstawic do wyrośniecia. Następnie przełożyc do wysmarowanej tłuszczem formy. Jabłka obrac, pokroic na cząstki, skropic sokiem z cytryny. Ułożyc na cieście. Posypac migdałami, rodzynkami (ja je wcześniej namoczyłam w wódce), 4 łyżkami cukru i cynamonem. Piec 40 minut w temp. 175 stopni, wystudzic. Można posypac cukrem pudrem.
P.s. Przepis pochodzi z jakiejś starej "Przyjaciółki".