Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny placek z dojrzałych gruszek.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 263
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 263
Składniki
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać drożdże rozpuszczone z cukrem w ¼ litra letniej wody i wyrobić rozczyn, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gruszki oczyścić z nasion i pokroić na ćwiartki. Wyrośnięty rozczyn dokładnie wyrobić ręką z dodatkiem oliwy i soli, aż ciasto będzie odstawało od ręki i brzegów miski. Formę posmarować tłuszczem, posypać połową czarnuszki i wyłożyć ciasto. Następnie powpychać równomiernie przygotowane gruszki, posypać resztą czarnuszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.