Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na przepyszne i bardzo łatwe ciasto cytrynowe. Można je zrobić na dwa sposoby, pierwszy jest niezwykle prosty i szybki, a ciasto wychodzi bardzo wilgotne, natomiast drugi jest odrobinę bardziej pracochłonny ale w efekcie daje bardziej puszysty i lekki wypiek.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1322
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 488
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1322
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Sposób pierwszy: Jajka, cukier i śmietanę połącz za pomocą trzepaczki. Dodaj olej, skórkę i ekstrakt z cytryny. Na końcu wsyp sypkie składniki i wymieszaj tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Przelej do prostokątnej foremki o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm i upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.
Sposób drugi: Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy (3-5 min). Następnie dodaj skórkę, sok i ekstrakt z cytryny, wlej olej i połącz krótko za pomocą miksera. Dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia i szybko połącz mikserem na bardzo wolnych obrotach. Możesz ograniczyć ilość proszku do pieczenia do 1 i 1/2 łyżeczki, bo ubite jajka zapewnią puszystość ciasta. Upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.