Ciasto bueno

Ciasto bueno
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Subtelne i rozpływające się w ustach pianki serowe ,z dodatkiem delicji oraz ananasa.

Składniki

  • Jajka kurze 4 szt.
  • Cukier 16 dag
  • Mąka tortowa 16 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Serek biały 350g
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietanka 30%220 ml 2 szt.
  • Delicje szampańskie 2 szt.
  • Galaretka cytrynowa 2 szt.
  • Galaretka wiśniowa 2 szt.
  • Ananas w puszce 500g 1 szt.
  • Żurawina suszona 15 dag

Przygotowanie

  1. Jajka ,białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier.Mąkę ,proszek do pieczenia wymieszać.Żółtka ubić.Wszystkie składniki dokładnie ,lekko wymieszać.Blaszkę do pieczenia 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Przygotowane ciasto wyłożyć do blaszki ,wstawić do piekarnika i piec 20 min lub do suchego patyczka.

  2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody.Gdy zaczną tęzeć ,ubić na sztywno jedną śmietankę ,stopniowo dodając serek oraz galaretkę.Wyłożyć na ostudzone ciasto.Na masie serowej ułożyć delicje.

  3. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej gotowanej wody.Gdy zaczną tężeć ubić śmietankę stopniowo dodając serek mascarpone oraz galaretkę.Wyłożyć na ciasto.Ananasy osączyć z soku i ułożyć na masę serową.Żurawinę przelać gorącą wodą i ułożyć w ananasa jak również obok.Schłodzić przez 3 godz.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 3 dni temu
Jak ładnie się prezentuje :)
kucharka-amatorka 3 dni temu
Bardzo fajne.
KulinarnaChwila 3 dni temu
Apetyczne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jajka kurze 4 szt.
  • Cukier 16 dag
  • Mąka tortowa 16 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Serek biały 350g
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietanka 30%220 ml 2 szt.
  • Delicje szampańskie 2 szt.
  • Galaretka cytrynowa 2 szt.
  • Galaretka wiśniowa 2 szt.
  • Ananas w puszce 500g 1 szt.
  • Żurawina suszona 15 dag
Składniki