Ciasto brzoskwiniowe

Ciasto brzoskwiniowe
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
W sezonie owocowym nie może zabraknąć ciast z ich dodatkiem. Drzewko brzoskwiniowe obrodziło pięknie w tym roku i upiekłam ciasto brzoskwiniowe.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka rozm. L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • kilka brzoskwiń
  • cukier puder

Przygotowanie


  1. Całe jajka ubiłam na puszystą masę z cukrem.
    Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. jogurt i olej. Wszystko wymieszałam na gładką masę.

    Wylałam ciasto do tortownicy 24 cm średnicy, jeśli ktoś ma blaszkę prostokątną, to taka ilość ciasta pasuje na blaszkę 21x24 cm.

    Na wierzch wyłożyłam połówki brzoskwiń ze skórką, brzuszkami do dołu.

    Piekłam moje ciasto w 160 stopniach przez 1 godzinę.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 13 sierpnia
Pyszne! i zazdroszcze brzoskwin!
slodkisentyment 14 sierpnia
Bardzo lubię :) A swoje brzoskwinie to marzenie :)
ciacho50 14 sierpnia
Pysznie i sezonowo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka rozm. L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • kilka brzoskwiń
  • cukier puder
Składniki