Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoprawioneF
Słodycz bananów zrównoważona nutą gorzkiej czekolady i delikatnym kremem jogurtowym. Niezwykle eleganckie, a przy tym proste i szybkie w wykonaniu, ciasto powstałe z potrzeby czegoś bardzo, baaaardzo bananowego. Lekkość i delikatność, aromat czekolady i bananów - jednym słowem kompozycja doskonała!!! :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm

  2. Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.

  3. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szklanki). Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 3 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę.

  4. W jednym naczyniu ubić "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt (z ewentualnym dodatkiem cukru - do smaku, wedle uznania). Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3) i w analogiczny sposób postąpić ze śnieżką - dodając pozostałą żelatynę.

  5. Obydwie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i natychmiast przekładać biszkopty w sekwencji: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu - banany (pokrojone w kostkę) Tak przełożone ciasto wstawić natychmiast do lodówki. Gdy krem stężeje przygotować polewę.

  6. Pokruszoną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie rozpuści się. Po ostygnięciu polać wierzch ciasta.

Komentarze do przepisu (5)

rosse 13 lutego 2013
Wyśmienite musi być to ciasto,do ulubionych wrzucam:)5
irma72 13 lutego 2013
wygląda przepysznie - w ulubionych :)
sereberko80 13 lutego 2013
uwielbiam banany w każdej postaci, więc te wspaniałości też na pewno wypróbuje :-) pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki