Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Pyszne ciasto bananowe, które sprawdzi się idealnie zanim nadejdzie sezon na polskie świeże owoce.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Jajka ubij mikserem z cukrami na jasną i puszystą masę, około 3 min. Wlej olej i połącz szybko mikserem na małych obrotach. Banany obierz ze skórki i rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną i połącz krótko mikserem tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Wymieszaj jeszcze parę razy szpatułką żeby upewnić się że konsystencja jest jednolita. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy ok. 20 cm i upiecz w 180°C przez ok 30-40 min.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 18 kwietnia
Pyszne :)
Składniki
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki