Ciasto 3 bit

Przepis dnia 2013-03-18
Ciasto 3 bit
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: cocoblame
Szybkie ciasto bez pieczenia z kajmakiem i domowym budyniem przekładane herbatnikami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Budyń: 2 szklanki mleka podgrzać na wysokim lub średnim ogniu z cukrami i masłem. 1 szklankę mleka połączyć z mąkami i jajkami. Wlać masę z jajek do gorącego mleka, zagotować i mieszać energicznie aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia.

  2. Bita śmietana: Śmietankę ubić, dodać cukier puder i mascarpone, miksować aż do powstania gładkiej i gęstej masy.

  3. Mleko skondensowane w puszce włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała ona całą puszkę. Gotować przez ok 2h. Nie dotyczy gotowego kajmaku.

  4. Herbatniki ułożyć na dni formy. Zalać jeszcze ciepłym kajmakiem, następnie ułożyć kolejną warstwą herbatników, wlać budyń, ułożyć herbatniki i na końcu bitą śmietanę. Ozdobić startą czekoladą.
    Przepis znalazłam tu. Dodałam kilka swoich zmian.

Komentarze do przepisu (12)

rosse 18 marca 2013
Robiłam 3-bita,jest pyszny,polecam wszystkim:))
Konto usunięte 18 marca 2013
a ja własnie jeszcze nie robiłam, tylko oglądam i oglądam, a raczej podziwiam, 6tka ode mnie !
tolerancja 18 marca 2013
Ciasto wyglada super odemnie 5. Mam pytanie czy do budyniu dajemy całe jajka czy same żółtka?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki