Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe ciasteczka bez tłuszczu - na ataki chęci na słodkie.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 62
Polecam.
Odsłon: 6267
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 148
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 81
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 62
Polecam.
Odsłon: 6267
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 148
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 81
Składniki
Wymieszać wszystkie suche składniki. Migdały rozkruszyłam w woreczku foliowym który ułożyłam na desce do krojenia, przykryłam ścierką i potłukłam młotkiem do mięsa. Śliwki pokroiłam, rodzynki bez namaczania.
Miód i wodę lekko podgrzałam, dzięki temu ładnie się połączyły.
Jajka całe roztrzepałam widelcem.
Wymieszałam składniki suche i mokre drewnianą łyżką. Trochę trudno się łączą, ale udało się jak trochę postały i namokły miodem i jajkami. Powstała gęsta masa z której rękoma formowałam kuleczki, które następnie spłaszczyłam.
Układałam na blaszce pokrytej pergaminem, bez smarowania tłuszczem i posypywania mąką. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni gazowym piekarniku przez 15 minut.
Z porcji wyszło 40 ciasteczek, które po ostudzeniu włożyłam do szczelnego pojemnika.