Ciasteczka czekoladowe a’la brownie

Ciasteczka czekoladowe a’la brownie
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: PysiaGotuje
Na poprawę jesiennego humoru - ciasteczka mocno czekoladowe :) Kruchy wierzch, wilgotny środek z kawałkami czekolady... mmm, pyszka!

Składniki

  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady (może być mleczna) w kawałkach, 1 łyżka masła

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej. W misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać roztopioną czekoladę, dobrze wymieszać.
    Do masy dodać jajko, przesianą mąkę z sodą i kakaem, dobrze wymieszać. Do ciasta dodać pokrojoną w kawałki czekoladę, całość dobrze wyrobić.

  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta uformować kuleczki. Układać zachowując odstęp, gdyż w czasie pieczenia kuleczki się rozpłyną.
    Ciastka piec w temperaturze 170 stopni, przez około 18 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Ciastka muszą być kruche z zewnątrz, a szpikulec wbity w środek powinien być mokry.

Składniki
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady (może być mleczna) w kawałkach, 1 łyżka masła
Składniki