Ciacha francuskie z wiśniami, kakao i cynamonem

Ciacha francuskie z wiśniami, kakao i cynamonem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Został mi kawałek ciasta francuskiego, którego nie wykorzystałam do tarty. Oto szybki pomysł na pyszną jego utylizację

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy (najlepiej robić to na papierze w który jest zawinięte, bo do niego się nie przykleja) i kroimy na prostokąty. Moje miały ok 12x6 cm.

  2. Kawałki ciasta smarujemy naokoło roztrzepanym jajkiem.
    Na środek kładziemy pół łyżeczki kakao, odrobinę cynamonu i odciśnięte wiśnie. Nie może być ich za dużo, aby boki ciasta można było swobodnie skleić. Jeśli wiśnie nie będą odciśnięte, sok wypłynie z ciastek podczas pieczenia.

  3. Ciastka zaklejmy - boki można dodatkowo zagnieść widelcem.
    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 15 minut.


  4. Ciastka są chrupiące, a kakao i wiśnie w środku zmieniają się w płynną, słodką masę.

Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 06 czerwca
To się nazywa pozytywna utylizacja :):):)
KulinarnaChwila 06 czerwca
pyszne :)
pelen_brzuszek 06 czerwca
cudne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki