Chrupiące placki ziemniaczane ze złocistymi pieczarkami

Przepis dnia 2019-05-17
Chrupiące placki ziemniaczane ze złocistymi pieczarkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Genialne połączenie smaków i tekstur. Chrupiące placki, soczyste pieczarki i delikatna śmietana - a wszystko to podkręcone smakiem koperku i parmezanu. Proste danie, które pysznie smakuje i pięknie wygląda na talerzu.

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 15 dag malutkich pieczarek
  • świeży koperek
  • parmezan w kawałku (lub inny twardy ser, np. Bursztyn)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • gęsta śmietana 18%

Przygotowanie

  1. Na tarce o średnich oczkach ścieramy ziemniaki. Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, 1 łyżkę mąki, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko starannie mieszamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoto. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy łyżkę masła i rozgrzewamy. Pieczarki kroimy na połówki - jeśli są nieco większe to w grube paski. Układamy na patelni, przyprawiamy pieprzem i smażymy z obu stron na złoto. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  4. Parmezan ścieramy na tarce, koperek drobno siekamy.

  5. Na talerzu układamy placki, polewamy łyżką gęstej śmietany. Na śmietanie układamy przysmażone na złoto pieczarki. Całość posypujemy koperkiem i parmezanem. Na koniec delikatnie solimy.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 24 kwietnia
Super, takie to zjadłbym teraz na kolację :) Placki zawsze pyszne, a u Ciebie łącznie z dodatkami wszystko... Czytaj całość »
Super, takie to zjadłbym teraz na kolację :) Placki zawsze pyszne, a u Ciebie łącznie z dodatkami wszystko chrupiące, Miodzio :D
slodkisentyment 25 kwietnia
Uwielbiam :) Pycha
Składniki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 15 dag malutkich pieczarek
  • świeży koperek
  • parmezan w kawałku (lub inny twardy ser, np. Bursztyn)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • gęsta śmietana 18%
Składniki