Chrupiąca tarta drożdżowa z brokułem i oliwkami

Chrupiąca tarta drożdżowa z brokułem i oliwkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pomysłowe wykorzystanie tego, co akurat macie w lodówce - idealna do napełnienia warzywami, szynką, mięsem, jajkiem czy serem

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 15g
  • Ciepła woda - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • Szynka - 100g
  • Brokuł - 1 szt
  • Papryka - 2szt
  • Mozarella - 100g
  • Sos pomidorowy (może być keczup) - 3 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwki kolorowe do dokoracji
  • (opcjonanie jogurt naturalny i jedno jajko)

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Wylewamy na mąkę i dodajemy cukier i olej. Zagniatamy. Na końcu dodajemy sól i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę wody. Ciasto ma być dość twarde.

    Ciasto przykrywamy ściereczką i ostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 8mm. Wykładamy nim formę na tartę. Z reszty ciasta wykrawamy paski - będa potrzebne do dekoracji

  2. Ciasto w formie smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy szynkę, warzywa i ser, wszystko posypujemy przyprawami.
    Ja używałam surowych warzyw, ale jeśli wolicie miększe, możecie je zblanszować.
    Jeśli chcielibyście, aby nadzienie było bardziej mokre - można warzywa zalać sosem pomidorowym, lub jogurtem wymieszanym z jajkiem.

  3. Na górę wykładamy paski z pozostałego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

  4. Po upieczeniu dekorujemy oliwkami. Ja używałam połówek oliwek, aby nie zdominowały smakiem całej potrawy.

    Podajemy na ciepło. Tarta jest bardzo chrupka, nawet następnego dnia po podgrzaniu

Komentarze do przepisu (4)

ErJot 13 sierpnia
Wygląda obłędnie:)
slodkisentyment 13 sierpnia
Ślicznie wygląda :) Nadaje się na danie do restauracji :)
Docherro 13 sierpnia
Super smacznie wygląda:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Drożdże świeże - 15g
  • Ciepła woda - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • Szynka - 100g
  • Brokuł - 1 szt
  • Papryka - 2szt
  • Mozarella - 100g
  • Sos pomidorowy (może być keczup) - 3 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwki kolorowe do dokoracji
  • (opcjonanie jogurt naturalny i jedno jajko)
Składniki