Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dojrzewająca kiełbasa Hiszpańska Chorizzo zrobiona z wieprzowego mięsa, przypraw oraz hiszpańskiej papryki pimenton, ostrej i słodkiej wędzonej oraz dodatku wytrawnego, czerwonego wina.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1403
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 388
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1403
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 388
Składniki
Peklowanie: Mięso jak i podgardle kroimy w kostkę 3 x 3 cm, umieszczamy w oddzielnych pojemnikach, nacieramy i mieszamy z peklosolą. Odstawiamy na 24 godziny. Rozdrabnianie: Po 24 godzinach peklowania mięso ze schabu przepuszczamy przez sito 13 mm, a podgardle przez sito 10 mm. Wyrabianie farszu: Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie przyprawy, wino i rozpuszczoną witaminę C. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. W między czasie płuczemy i moczymy jelita wieprzowe.
Nadziewanie: Wyrobionym farszem napełniamy jelito robiąc kiełbaski lub wianki.
Suszenie: Zrobione kiełbasy wieszamy na kiju i wieszamy w przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 dni. Kiełbasy lub wianki nie mogą się do siebie dotykać.Po tym czasie przenosimy chorizzo w miejsce o klimacie 10-15 stopni, o zapewnionym przepływie powietrza. Chorizzo możemy konsumować aż waga zredukuje się minimum o 30%. Codziennie kontrolujemy Chorizzo czy nie powstają plamki pleśni. Jeżeli pojawi się pleśń, to przecieramy wodą z solą i octem.
Smacznego!!!