Chłodnik z zielonego groszku i mięty

Chłodnik z zielonego groszku i mięty
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Szczerze... chłodniki przygotowuję rzadko, nawet bardzo rzadko i to bymajmniej nie dlatego, że ich nie lubię. To chyba kwestia przyzwyczajeń i nawyków wyniesionych z domu rodzinnego. Moja mamunia nie robiła chłodników. Pierwsze takie "cudo" stworzyłam samodzielnie, gdy byłam w szkole średniej... pamiętam do dzisiaj, chłodnik ogórkowy. Czy był smaczny? Tak. Mimo to później długo do niego nie wracałam. Innych też nie próbowałam. Dzisiaj na nowo podchodzę do tematu chłodników ;) i proponuję Wam chłodnik z zielonego groszku z dodatkiem mięty i czerwonego pieprzu. Co Wy na to?

Składniki

  • świeży zielony groszek 300 g
  • masło klarowane 1 łyżka
  • młoda cebulka 1/2 sztuki
  • świeża mięta 2- 3 gałązki
  • sól
  • dodatkowo:
  • ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej cebulki dodajemy groszek. Całość zalewamy wodą (250 ml) i doprowadzamy do wrzenia.
    Warzywa gotujemy 20 minut, dodajemy miętę*.

    * Możemy dodać same listki lub całe gałązki, które przed blendowaniem zupy należy usunąć.

    Groszek z miętą gotujemy jeszcze 10 minut, następnie wyjmujemy gałązki mięty, jeśli dodaliśmy je w całości.
    Jeżeli wrzuciliśmy do zupy tylko listki mięty, nie robimy nic. Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, blendujemy i doprawiamy do smaku solą.
    Tak przygotowany chłodnik wstawiamy na godzinę do lodówki, następnie podajemy udekorowany czerwonym pieprzem.

    Uwaga: Z podanych składników uzyskujemy dwie małe porcje chłodnika.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 28 czerwca 2018
Musi być pyszny <3
fafiatko 28 czerwca 2018
U mnie tez nie jadalo sie chlodnikow, ale Twoj przygotuje jutro, mam swoje skladniki!
BEATA1978 29 czerwca 2018
Dzięki mięcie jest bardzo orzeźwiający i super sprawdza się w upalne dni :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • świeży zielony groszek 300 g
  • masło klarowane 1 łyżka
  • młoda cebulka 1/2 sztuki
  • świeża mięta 2- 3 gałązki
  • sól
  • dodatkowo:
  • ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji
Składniki