Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: intima
Co może być lepszego na koszmarnie upalne dni jak nie chłodnik :)

Składniki

  • spory pęczek koperku
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek botwinki
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypiorek
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • pieprz mielony - 0,5 łyżeczki
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny do smaku
  • 7 dkg masła
  • 2 duże opakowania kefiru lub kefir i jogurt
  • ugotowane jajka lub ziemniaki

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, botwinkę umyć, buraczki zetrzeć na grubych oczkach, liście pokroić. Poddusić wszystko na maśle, dodać szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie, gotować kilka minut. Odstawić do przestygnięcia.

  2. Koperek i szczypiorek posiekać, ogórek i rzodkiewkę zetrzeć na grubych oczkach, dodać do botwinki, następnie dolać kefir, doprawić do smaku, wymieszać, schłodzić w lodówce.
    Można podawać z jajkiem lub ziemniaczkami.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (8)

SlodkoSlodka83 07 czerwca
Pysznie :-)
pelen_brzuszek 08 czerwca
widzę, że taki na wypasie :)
danielek 09 czerwca
Muszę zrobić
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • spory pęczek koperku
  • 1 ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek botwinki
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypiorek
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • pieprz mielony - 0,5 łyżeczki
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny do smaku
  • 7 dkg masła
  • 2 duże opakowania kefiru lub kefir i jogurt
  • ugotowane jajka lub ziemniaki
Składniki