Chłodnik ogórkowy z owczym serem

Chłodnik ogórkowy z owczym serem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Tradycyjny chłodnik ogórkowy przeze mnie troszkę zmieniony. Dodałem bułgarski owczy ser kaszkawal i zamiast zwykłego kefiru dodałem turecki ayran.

Składniki

  • 500 g ogórków gruntowch
  • 100 g owczego sera
  • 200 ml wywaru z warzyw
  • pęczek kopru
  • 200 ml kefiru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • czarny pieprz
  • chleb tostowy
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Ogórki cieniutko obrałem, pokroiłem w kostkę. 2/3 zmiksowałem razem z serem i wywarem z warzyw.
    Opłukałem koper, posiekałem, dodałem razem z kefirem, sokiem cytrynowym i kostkami ogórka do zmiksowanej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Kromki chleba pokroiłem w kostkę, obsmażyłem na maśle na niezbyt dużym ogniu. Grzankami posypałem porcje chłodnika.

Komentarze do przepisu (4)

konhambos 08 czerwca
a ja dzis jadlam zupke ogórkowo-gruszkowa. Zupelnie inna bajka, ale tez pyszna :)
pelen_brzuszek 08 czerwca
brzmi bardzo ciekawie :)
babcitereskiciasta 09 czerwca
Pyszna zupa na upały.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ogórków gruntowch
  • 100 g owczego sera
  • 200 ml wywaru z warzyw
  • pęczek kopru
  • 200 ml kefiru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • czarny pieprz
  • chleb tostowy
  • 1 łyżeczka masła
Składniki