Chłodnik litewski

Przepis dnia 2015-05-07
Chłodnik litewski
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Chłodnik litewski

Składniki

  • pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 litr maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Całą botwinkę dokładnie myjemy, buraczki dodatkowo obieramy. Liście i łodygi kroimy w mniejsze kawałki, buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Całość zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, żeby woda przykryła botwinę) i gotujemy 15 minut, słodzimy, solimy i dodajemy ocet. Studzimy. Koperek i szczypiorek szatkujemy. Rzodkiewkę i ogórki ścieramy na grubych oczkach, czosnek rozdrabniamy. Wszystko dokładamy do garnka z botwiną, dolewamy maślankę, doprawiamy. Wkładamy do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.

Komentarze do przepisu (5)

kstr54 06 maja 2015
Super!! robie taka,uwielbiam,polecam
Malwa55 07 maja 2015
Wspaniały chłodnik.
mufinka 07 maja 2015
Pyszności! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 litr maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Składniki