Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Taki chlebek idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Wilgotny, miękki i ZDROWY!

Składniki

  • 4 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 75 g masła roztopionego
  • 1 jajo (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • półtorej szklanki mąki orkiszowej
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie

  1. Banany rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z sodą.

  2. Do większej miski wrzucamy banany, słodzik/cukier, aromat, masło, jajo i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników (można ręcznie, nie trzeba używać miksera).

  3. Masę przekładamy do formy (12x26) i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 07 maja
jaki fajny :)
Składniki
  • 4 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 75 g masła roztopionego
  • 1 jajo (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka sody
  • półtorej szklanki mąki orkiszowej
  • pół szklanki słodzika/cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki