Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 82
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 42
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 82
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 42
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.
następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną garść słonecznika. I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Blaszkę smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki. Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Chlebek pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.
Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.