Chleb z orzechami

Chleb z orzechami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Domowy, pszenny chlebek z dodatkiem orzechów włoskich...śniadanie na pewno będzie smakowało ;)

Składniki

  • mąka pszenna typ 650 300 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
  • woda letnia 2 szklanki
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier drobny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • otręby pszenne 8 łyżek
  • orzechy włoskie 150 g

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek letniej wody i kilka łyżek mąki pszennej, wymieszać i pozostawić na kwadrans. Następnie dodać resztę mąk, otręby, sól, wodę i wymieszać. Na końcu wsypać pokrojone orzechy włoskie, wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min.

  2. Wyrośnięte przełożyć do wysmarowanej keksówki i odczekać jeszcze kwadrans. Potem włożyć do piekarnika. Piec w temp. 210 stopni przez ok. 15 min., potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze 45 min.
    Smacznego!

Składniki
  • mąka pszenna typ 650 300 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
  • woda letnia 2 szklanki
  • drożdże świeże 50 g
  • cukier drobny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • otręby pszenne 8 łyżek
  • orzechy włoskie 150 g
Składniki