Chleb z maślanką

Chleb z maślanką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży.

Składniki

  • Składniki na rozczyn:
  • ¾ szk. mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych
  • ½ szk. wody
  • Składniki na ciasto właściwe:
  • 1 szk. maślanki
  • 2 ½ szk. mąki tortowej
  • 1 ½ szk. mąki razowej pszennej
  • Sól
  • 1 szk. wody
  • 10 dag pestek słonecznika

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże kruszymy do miski.
    2. Dodajemy mąkę.
    3. Wlewamy wodę.
    4. Rozrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

  2. 5. Do miski wsypujemy mąki oraz sól.

  3. 6. Wlewamy Rozczyn oraz maślankę.

  4. 7. Następnie wodę.

  5. 8. Dodajemy pestki słonecznika.
    9. Wyrabiamy ciasto i odstawimy do wyrośnięcia.

  6. 10. Przekładamy do formy.
    11. Pieczemy 40 minut w 180˚C.
    12. Chlebek gotowy.
    13. Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

SlodkoSlodka83 14 maja
Pierwsza klasa :-)
Nevermore 14 maja
Fajny chleb i wiemy co jemy :) Taki sklepowy, to na drugi dzień się kruszy, blee ;)
Chrum, chrum, ósemeczka :)
Maudie 14 maja
Najlepszy!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na rozczyn:
  • ¾ szk. mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych
  • ½ szk. wody
  • Składniki na ciasto właściwe:
  • 1 szk. maślanki
  • 2 ½ szk. mąki tortowej
  • 1 ½ szk. mąki razowej pszennej
  • Sól
  • 1 szk. wody
  • 10 dag pestek słonecznika
Składniki