Chleb z kaszy gryczanej

Chleb z kaszy gryczanej
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Werazmus
Bogaty w błonnik i bezglutenowy chleb.

Składniki

  • 400 gram kaszy gryczanej białej
  • 500 ml. wody ( przegotowanej lub przefiltrowanej)
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna wg. uznania

Przygotowanie

  1. Kaszę dobrze opłukać, zalać wodą przykryć ściereczka i odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas przemieszać łyżka, aby kasza równo fermentowała.

  2. Po 24 godzinach dodać sól i zblendować ( powinna wyjść masa o konsystencji gęstej śmietany). Dodać ziarna, wymieszać łyżka i odstawić na 1 godzinę.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę wyłożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch również można posypać ziarnami. Piec 60 minut.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 13 maja
zdrowo i pożywnie :)
Maudie 13 maja
Super zdrowy chlebuś :)
Składniki
  • 400 gram kaszy gryczanej białej
  • 500 ml. wody ( przegotowanej lub przefiltrowanej)
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna wg. uznania
Składniki