Chleb pszenny najłatwiejszy

Chleb pszenny najłatwiejszy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Akademia
Niezwykle łatwy w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach w proszku.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Sypkie składniki wrzucam do miski. Zalewam wodą, dodaję olej. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam na około godzinę w ciepłym miejscu.

  2. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatam i formuje bochenek chleba. Jeśli chcesz możesz po prostu wsadzić je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tarta keksówki. Tak przygotowane ciasto pozostawiam na kolejne 30 minut. W tym czasie włączam piekarnik, żeby nagrzał się do temperatury 200 st. C. Chleb piekę około 30 - 35 minut.


Komentarze do przepisu (4)

Paninadeser 11 lutego
Bardzo ładny chlebuś :)
pelen_brzuszek 12 lutego
pięknie wygląda :)
Mati2610 07 marca
a czym smarujesz, aby miał tak błyszczącą i chrupiąca skórkę?

Nacinałaś czy sam popękał tak ładnie?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
Składniki