Chleb na owsiance

Chleb na owsiance
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Ten chleb zazwyczaj przygotowuję, gdy nam braknie pieczywa. Robi się go szybko, rośnie jak szalony, więc w krótkim czasie mamy świeży chlebek a nawet dwa bochenki :)

Składniki

  • 0,5 kg maki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • 25-30 g świeżych drożdży lub paczuszka suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 175 ml mleka
  • 450 ml świeżo ugotowanej wody
  • 45 g miękkiego masła
  • dowolne ziarna do posypania
  • smalec do posmarowania blach
  • otręby do obsypania blach

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy odrobinę mleka, mieszamy i odstawiamy na bok.


    Płatki owsiane zalewamy wodą, dodajemy masło i rozpuszczamy. Odstawiamy aż zmiękną i lekko przestygną.

    Do miski dodajemy mąkę i sól, mieszamy. Dodajemy płatki z wodą, mleko oraz drożdże. Ciasto porządnie zagniatamy (będzie dość klejące) Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    Dwie blaszki o wym. 22/11 cm smarujemy smalcem, obsypujemy otrębami. Ciasto mieszamy łyżką i dzielimy na pół, przekładamy do blach, gładzimy zmoczoną ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy prawie zrówna się z blachą chleby smarujemy wodą, obsypujemy dowolnymi ziarenkami. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy 200 st. C. Jeśli chlebek szybko się przypieka możemy skręcić temp. na 180 st.C. Pieczemy ok. 1 godziny, 20 minut przed końcem pieczenia chleby wyciągam z blach i dopiekam na ruszcie. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (8)

KORAL 12 lutego
Ciekawy chlebek :)
Nevermore 12 lutego
Super wyglądają z tą posypką z ziaren :) Lubię pieczywo żytnie, ciemne i wieloziarniste - ten też biorę, bo... Czytaj całość »
Super wyglądają z tą posypką z ziaren :) Lubię pieczywo żytnie, ciemne i wieloziarniste - ten też biorę, bo pysznie wygląda :)
pelen_brzuszek 12 lutego
jak ładnie wygląda :) super!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • 25-30 g świeżych drożdży lub paczuszka suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 175 ml mleka
  • 450 ml świeżo ugotowanej wody
  • 45 g miękkiego masła
  • dowolne ziarna do posypania
  • smalec do posmarowania blach
  • otręby do obsypania blach
Składniki