Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb samo zdrowie polecam
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 70
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 65
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 70
Składniki
Drożdże rozgniatam 1/4 ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru i z 1 łyżeczką mąki mieszam dokładnie aby była jednolita masa odstawiam w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować na 15 min gdy już drożdże pracują przesiewam mąkę do miski mieszam z wyrośniętym rozczynem jajkiem,solą,wyrabiam dłońmi następnie wrzucam ziarna sól i roztopione masło wyrabiam na jednolitą masę przykrywam ściereczką w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość.Foremkę smaruje tłuszczem i opruszam mąką gdy już ciasto podwoiło swoją objętość ciasto przez chwilę ugniatam i formuje chlebek i znów odstawiam w ciepłe miejsce przykryte żeby urosło.
Nastawiam piekarnik na 200 stopni chlebek na wierzchu nacinam robię wzorek i smaruję żółtkiem piekę 45 min po tym czasie pukam od spodu i nasłuchuje czy chleb wydaje głuchy odgłos to znaczy że się upiekł pozostawiam na kratce do ostygnięcia Smacznego:-)