Chałwowiec bez pieczenia

Przepis dnia 2019-03-24
Chałwowiec bez pieczenia
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Ciasto z delikatną masą budyniowo-chałwową. Proste, szybkie i przepyszne.

Składniki

  • Masa : Chałwa 300 g
  • masło 200 g
  • mleko 1 litr
  • 2 żółtka
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 3 łyżki ( 40 g )
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki ( 60 g )
  • herbatniki kakaowe 600 g
  • dżem z czarnej porzeczki 220 g
  • Na wierzch : czekolada 60 % 3 cząstki
  • ew. chałwa 100 g

Przygotowanie

  1. Blacha 20 X 30 cm.
    Odlewamy szklankę mleka, resztę powoli doprowadzamy do wrzenia.
    Odlane mleko mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami.
    Gładką mieszaninę przelewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszamy i chwilkę gotujemy. Gotowy budyń studzimy.
    Krótko ubijamy miękkie masło, potem po łyżce dodajemy budyń i pod koniec kawałki chałwy.

  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pierwszą warstwę herbatników.
    Na herbatniki nakładamy warstwę kremu, potem herbatniki, dżem, krem,herbatniki, krem, herbatniki i na koniec krem.

  3. Najwięcej uwagi i spokoju musimy zachować przy nakładaniu kremu na dżem. Pilnujmy żeby warstwy nie wymieszały się.

  4. Blaszkę odstawiam z boku na 30 minut, potem wkładam do lodówki.
    Po 30 minutach na wierzch ciasta ścieram czekoladę i ew. chałwę.
    Ciasto nie jest bardzo słodkie więc bez obaw można dodać jeszcze ten kawałek chałwy.
    Ciasto schładzamy kilka godzin.

Komentarze do przepisu (13)

fafiatko 16 marca
Poprosze kawalek na imieninki :D
slodkisentyment 16 marca
Ale pyszności. Chętnie bym zjadła :)
SlodkoSlodka83 16 marca
Pyszności :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Masa : Chałwa 300 g
  • masło 200 g
  • mleko 1 litr
  • 2 żółtka
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 3 łyżki ( 40 g )
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki ( 60 g )
  • herbatniki kakaowe 600 g
  • dżem z czarnej porzeczki 220 g
  • Na wierzch : czekolada 60 % 3 cząstki
  • ew. chałwa 100 g
Składniki