Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri Adżarii, czyli pyszne chlebki wypełnione serem pochodzące z Gruzjii. Mają kształt łódki, są absolutnie przepyszne i tak sycące, że zaspokoją nawet największego głodomora. WIęcej na blogu.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 482
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9720
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 127
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 744
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 151
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 482
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9720
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 127
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 744
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 151
Składniki
• Drożdże rozpuszczamy w 150 mililitrach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru • Wodę z drożdżami dodajemy porcjami do 500 gramów mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto • Następnie porcjami dodajemy około 140 mililitrów ciepłego mleka i dalej wyrabiamy ciasto przez kilka minut • Ciasto przekładamy do miski i dodajemy łyżeczkę soli oraz 4 łyżki oleju • Ciasto powinniśmy wyrabiać w sumie około 10 minut aż nabierze sprężystości • Tak przygotowanemu ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu • W osobnej misce przygotowujemy farsz, łączymy: pokruszony ser feta, tartą mozzarelle, 40 mililitrów mleka oraz 1 łyżkę mąki pszennej • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje i zaczynamy wałkować na placki o grubości kilku milimetrów • Rozwałkowany placek posypujemy tarty żółtym serem, zawijamy ranty do środka i formujemy w łódkę
• Do środka łódki wkładamy porcję mieszanki serów i przed samym pieczeniem smarujemy boki roztrzepanym jajkiem aby były ładnie spieczone • Chaczapuri pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni, bez termoobiegu przez 12 minut • Po tym czasie do każdego chlebka wbijamy jedno jajko i zapiekamy przez około 3-5 minut • Chaczapuri wyciągamy z pieca w momencie kiedy białko będzie już ścięte a żółtko wciąż płynne • Po wyjęciu z piekarnika możemy do środka włożyć kawałek masła