Casarecce z krewetkami i pomidorami

Przepis dnia 2009-02-02
Casarecce z krewetkami i pomidorami
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Poziomka
Po prostu pyszne! Sos w zasadzie pasuje do większości makaronów, Casarecce to, obok tagiatelle, mój ulubiony rodzaj.

Składniki

  • makaron casarecce (może być też inny), 300-400 g
  • krewetki, 200-300 g
  • 2-3 podłużne pomidory (w sezonie mogą być każde inne)
  • 2-3 łyżki wódki
  • świeże lub suszone rozmaryn, bazylia, oregano, po łyżeczce
  • 1 mała świeża papryczka chili
  • śmietana, 150-200 g
  • sok z połówki cytryny
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia krewetek

Przygotowanie

  1. Przapłukane i osuszone papierowym ręcznikiem krewetki skrapiamy sokiem z cytryny. Papryczkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, skroić w paseczki. UWAGA! Nie dotykać okolic oczu, po skrojeniu natychmiast bardzo dokładnie umyć ręce, lub wcześniej włożyć rękawiczki. Paprykę dodać do krewetek, 2 ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, jeśli ktoś lubi bardzo intensywny smak czosnku, również dodać do krewetek, doprawić solą i pieprzem - wymieszać, odstawić do lodówki na ok. 10-15 min. Makaron ugotować, dokładnie odcedzić. Pomidory dokładnie umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki - pokroić w drobniutką kosteczkę. Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę lub w płatki. Krewetki przesmażyć na oliwie, podlewać wódką. Dorzucić pomidory, czosnek, zioła, doprawić solą, pieprzem. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i smażyć krótko (żeby śmietana była ciepła). Polać sosem makaron, lub dorzucić go na patelnię i wymieszać z krewetkami.

Komentarze do przepisu (3)

Ivona 28 kwietnia 2009
Przepis nie jest zły.Jedna uwaga-krewetki dodać na samym końcu-tuż przed podaniem.
Ivona 05 maja 2009
Zrobiłam wczoraj to danie (posypane świeżą bazylią,którą uwielbiam ) i muszę przyznać,że wyszło bardzo ... Czytaj całość »
Zrobiłam wczoraj to danie (posypane świeżą bazylią,którą uwielbiam ) i muszę przyznać,że wyszło bardzo dobre.
mario11 29 maja 2009
jak bazylia to nie oregano - jest za mocne
Składniki
  • makaron casarecce (może być też inny), 300-400 g
  • krewetki, 200-300 g
  • 2-3 podłużne pomidory (w sezonie mogą być każde inne)
  • 2-3 łyżki wódki
  • świeże lub suszone rozmaryn, bazylia, oregano, po łyżeczce
  • 1 mała świeża papryczka chili
  • śmietana, 150-200 g
  • sok z połówki cytryny
  • czosnek, 3-4 ząbki
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia krewetek
Składniki