Cantucci z żurawiną i pistacjami

Cantucci z żurawiną i pistacjami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Pyszne włoskie ciasteczka cantucci z żurawiną i pistacjami, doskonałe do kawy.

Składniki

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g obranych pistacji
  • 150 g żurawiny suszonej

Przygotowanie

  1. Olej zmiksować z cukrem i jajkami.
    W drugiej misce zmieszać mąkę, sól i proszek.
    Połączyć składniki, zmiksować ciasto (będzie dosyć gęste) dodać żurawinę i pistacje i zmieszać łyżką.
    Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z ciasta uformować długi wałek - piec przez 35 minut, odstawić do ostygnięcia na 10 minut i potem pokroić na lekko ukośne plastry ( ok 1 cm na grubość).
    Ciastka ułożyć na blachę i piec kolejne 15 minut w 140 stopniach.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 03 lutego
Super ciacha, miałem okazję jeść je kilka razy u źródła ;) Takie domowe, jeszcze ciepłe znikają... Czytaj całość »
Super ciacha, miałem okazję jeść je kilka razy u źródła ;) Takie domowe, jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie, a z cappuccino tworzą duet idealny. Pycha, mniam, mniam :)
fafiatko 03 lutego
Bardzo smaczne! jedne z niewielu slodyczy na jakie sie skusze a tu dodatkow z przepysznymi dodatkami!
konhambos 04 lutego
wloskie slodkosci sa cudowne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g obranych pistacji
  • 150 g żurawiny suszonej
Składniki