Bułka ciabatta

Bułka ciabatta
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Bardzo fajna bułka pszenna. Co prawda wychodzi nieco płaska, ale dłużej jest świeża dzięki oliwie.

Składniki

  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 (700g)
  • Drożdże suszone (1-2 łyżeczki)
  • Woda (400ml)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Olej lub oliwa (2 łyżki)

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zaczynu:
    1. W wodzie (200ml) rozpuścić drożdże.
    2. Wlać do mąki (200g).
    3. Garować ok. 12 godz. Gotowy zaczyn gazuje i ma lekko drożdżowo-alkoholowy zapach.

  2. Przygotowanie ciasta właściwego:
    4. Do zaczynu (ok. 400g) wsypać 500 g mąki i dodać soli, wody (200ml) oraz oleju.
    5. Wymieszać robotem kuchennym i odstawić na ok. 2-3 godz. do powtórnego garowania. Ciasto powinno potroić swoją objętość.

  3. 6. Na stolnicy rozciągnąć na prostokąt.

  4. 7. Podzielić radełkiem na 3 części, a każdą z nich na kolejne 3 części (łącznie 9 części).
    8. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką . Wierzch posmarować oliwą. Pozostawić do kolejnego garowania ok. 30 min.

  5. 9. Wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 230st. C i sparować . Piec 15-20 min. do pożądanego koloru (spieczenia).
    10. Wyłożyć na ruszt do ostygnięcia.

Komentarze do przepisu (6)

slodkisentyment 08 lutego
Pyszności :)
SlodkoSlodka83 08 lutego
Eleganckie :-)
pelen_brzuszek 08 lutego
pięknie wyszła :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 (700g)
  • Drożdże suszone (1-2 łyżeczki)
  • Woda (400ml)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Olej lub oliwa (2 łyżki)
Składniki