Brukselka z sezamem

Brukselka z sezamem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Caorlotta
Bogactwo walorów zdrowotnych ukryte w małej, zielonej główce. Niestety niezbyt często gości na naszych stołach, a szkoda. Może ta odsłona brukselki przywróci ją do łask :)

Składniki

  • brukselka 60 dag
  • sezam
  • olej sezamowy
  • sól morska

Przygotowanie

  1. Brukselkę myjemy, obrywamy ewentualne przywiędłe lub zbyt grube listki, kroimy każdą główkę na pół. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 6 minut. Brukselka nie może być rozgotowana i zbyt miękka.

  2. Na suchej patelni prażymy sezam.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy odsączoną brukselkę i smażymy 2-3 minuty, dodajemy sezam i smażymy jeszcze chwilę.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 03 lutego
Brukselka jak dla mnie, to jedno ze smaczniejszych warzyw. W takim wydaniu z sezamem jest przepyszna, a ci, co jej... Czytaj całość »
Brukselka jak dla mnie, to jedno ze smaczniejszych warzyw. W takim wydaniu z sezamem jest przepyszna, a ci, co jej nie lubią, niech się przekonają, bo warto, mniam :)
ErJot 04 lutego
Uwielbiam brukselkę ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
pelen_brzuszek 06 lutego
jaki ciekawy dodatek :)
Składniki
  • brukselka 60 dag
  • sezam
  • olej sezamowy
  • sól morska
Składniki