Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Zawierają kwas foliowy, są bogate w witaminy C, A, B i beta karoten i sole mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo, miedź. Zapobiegają nowotworom. Brokuły w szczególności wspomagają leczenie cukrzycy i anemii. Najwięcej substancji odżywczych znajduje się w surowych warzywach, dlatego najlepiej spożywać je w takiej postaci lub po krótkiej obróbce termicznej. U mnie dzisiaj brokuły marynowane w słodko - kwaśnej zalewie z dodatkiem marchewki i cebuli. Mogą być dodatkiem do drugiego dania lub spożywane bez dodatków. Polecam!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na talarki i rozdzielamy na pierścienie. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy brokuły i gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy, a do tej samej wody wkładamy marchewkę i gotujemy 10 minut. Na dno wyparzonych słoików wkładamy po kilka pierścieni cebuli, następnie na przemian brokuły i marchewkę. Warzywa lekko dociskamy.
Zalewa: wszystkie składniki zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewą zalewamy warzywa w słoikach rozdzielając przyprawy po równo. Zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut.