Bratki zapieczone w ciastkach

Bratki zapieczone w ciastkach
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Uwielbiamy takie wypieki z kwiatami. Tym razem ciasteczka są z dodatkiem rukoli i aromatu migdałowego. Ciasteczka robiłyśmy z kilkuletnią Julą.

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • masło 128 g
  • cukier puder 80 g
  • świeża rukola kilka listków + szczypta zielonego barwnika
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • bratki 30-35 sztuk
  • biało jaja + szczypta cukru do smarowania

Przygotowanie

  1. Wychodzi około 30 ciasteczek.
    Bratki oczyścić pędzelkiem.

    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać rukolę, barwnik i pokrojone zimne masło.
    Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto.
    Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić.

  2. Z schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią i posmarować białkiem ubitym z cukrem.
    Na każde kółko nałożyć jeden kwiatek, delikatnie wygładzić.

  3. Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty jeszcze raz posmarować białkiem.
    Piec w 180 C przez kilkanaście minut do delikatnego przyrumienienia.

Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 11 października
Ciasteczka ekstra.:)
Szaffranka 12 października
Nie ma to jak wspólne kucharzenie z dziećmi ;)
SlodkoSlodka83 12 października
Extra ciacha :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 250 g
  • masło 128 g
  • cukier puder 80 g
  • świeża rukola kilka listków + szczypta zielonego barwnika
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • bratki 30-35 sztuk
  • biało jaja + szczypta cukru do smarowania
Składniki