Boczek wędzony w posypce z papryki

Boczek wędzony w posypce z papryki
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Boczek wędzony jest nieodzownym elementem w mojej kuchni. Boczek ten pekluję na sucho w posypce z dodatkiem papryki. Uważam że taki boczek jest bardzo aromatyczny i ma barwę czerwoną. Jak peklować na sucho? zapraszam do mojej porady " Peklowanie na sucho wędlin dojrzewających (podsuszanych) i boczku".

Składniki

  • Boczek surowy ok.1 kg (wyjdą 3 kawałki)
  • Przyprawy: I WARSTWA: peklosól 20g /kg mięsa, czosnek suszony (2 łyżeczki), papryka ostra (2 łyżeczki), papryka słodka (2 łyżecz
  • Przyprawy II WARSTWA I KOLEJNE: sól niejodowana 20-30 g /kg mięsa, czosnek suszony (2 łyżeczki), papryka ostra (2 łyżeczki), pap
  • Opcjonalnie : czubryca czerwona (2 łyżeczki), czubryca zielona (1 łyżeczka), chilli pieprz Cayenne ( 1 łyżeczka).

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    1. Przygotowuję mieszanki peklujące na I i II warstwę. Na II warstwę trzeba obliczyć: ilość mięsa x ilość obsypań (= dni peklowania).
    2. Boczek pokroić w paski (kawałki).
    3. Obtoczyć dokładnie w mieszance peklującej I warstwa.
    4. Na następny dzień obsypać mieszanka peklującą II warstwa.
    5. Odstawić do lodówki na 3-6 dni. Codziennie sprawdzać, ewentualnie odlewać płyn. Codziennie obsypywać mieszanką peklującą II warstwa.
    6. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej powieszone kawałki na hakach.

  2. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć boczek.
    2. Osuszać ok. godziny, aż będzie suchy w dotyku.
    3. Wędzić ok. 4 godz. w temp. 60-70 st. C lub 6 godz. w 40 st. C.

  3. Parzenie:
    1. Nagrzać wodę do 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 50min. /kg mięsa. Studzić w zimnej wodzie.
    Przechowywać w lodówce.

    UWAGA używając boczku dobrze wysolonego (np. 30g soli) i długo peklowanego (5-6 dni) np. do jajek lub innych potraw nie solę tej potrawy.

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 12 sierpnia
Lubię boczuś :)
Składniki
  • Boczek surowy ok.1 kg (wyjdą 3 kawałki)
  • Przyprawy: I WARSTWA: peklosól 20g /kg mięsa, czosnek suszony (2 łyżeczki), papryka ostra (2 łyżeczki), papryka słodka (2 łyżecz
  • Przyprawy II WARSTWA I KOLEJNE: sól niejodowana 20-30 g /kg mięsa, czosnek suszony (2 łyżeczki), papryka ostra (2 łyżeczki), pap
  • Opcjonalnie : czubryca czerwona (2 łyżeczki), czubryca zielona (1 łyżeczka), chilli pieprz Cayenne ( 1 łyżeczka).
Składniki