Biszkopt z masą śmietankową i borówkami.

Biszkopt z masą śmietankową i borówkami.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
To ciasto smakuje wszystkim moim znajomym.Nie jest za słodkie i robię go zawsze z sezonowymi owocami, których nie brakuje w moim ogrodzie.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • odrobinę zielonego i różowego barwnika
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka (kolor dobieramy zawsze do owoców jakich używamy)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • dowolne (małe) owoce sezonowe : maliny, truskawki, wiśnie , porzeczki

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem.
    Na końcu wlewamy po łyżce wrzącą wodę. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy odrobinę zielonego barwnika spożywczego i do trzeciej różowego barwnika.
    Wylewamy kolejne warstwy do formy o wymiarach 21/ 32 cm.
    Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.
    Po wystudzeniu- przekrawamy na dwa blaty. Możemy nasączyć by biszkopty były bardziej wilgotne.

  2. Galaretki mieszamy z dwoma szklankami gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.
    Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i stopniowo łączymy z tężejącą galaretką.

  3. Po przekrojeniu biszkoptu, jedną część wkładamy do tej samej formy w której się piekł.
    Wylewamy masę śmietankową.
    W drugim blacie biszkoptowym wycinamy małe kółka np. kieliszkiem.
    Przykrywamy nim masę śmietankową. Lekko dociskamy.
    W otwory wkładamy po jednym owocu (u mnie to borówka).
    Zalewamy tężejącą galaretką rozmieszaną w jednej szklance wody
    Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny..

Komentarze do przepisu (2)

Wanessa 26 sierpnia 2018
Wygląda super
babcitereskiciasta 26 sierpnia 2018
Helenko, piękne i pyszne ciasto.:)
Składniki
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • odrobinę zielonego i różowego barwnika
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 szklanki gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka (kolor dobieramy zawsze do owoców jakich używamy)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • dowolne (małe) owoce sezonowe : maliny, truskawki, wiśnie , porzeczki
Składniki