Biszkopt na małą tortownicę jasny - idealny

Biszkopt na małą tortownicę jasny - idealny
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszny, delikatny, w sam raz do letnich wypieków ;-D

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka wielkości L
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do nasmarowania tortownicy
  • 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami gorącej wody i cukrem pudrem.

  2. Następnie do utartych żółtek dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Miksujemy.

  3. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

  4. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wylewamy na nią ciasto.

  5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce. Smacznego !!!

  6. ;-D

Komentarze do przepisu (20)

slodkisentyment 10 czerwca
O tak, biszkopt daje miliom możliwości :)
kucharka-amatorka 10 czerwca
Dobrze mieć taki idealny przepis.
kuchmariola63 10 czerwca
Ładny biszkopt.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka wielkości L
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do nasmarowania tortownicy
  • 3 łyżki gorącej wody
Składniki