Biszkopt

Biszkopt
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

Składniki

  • jajko 3 duże
  • sól szczypta
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 1,5 op.
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.

  2. Po wystudzeniu biszkopt kroję na 3 blaty. Należy uważać z nasączaniem blatów, gdyż biszkopt sam w sobie jest dosyć wilgotny

  3. Przykładowy torcik z tego biszkoptu

Komentarze do przepisu (27)

mantis5 02 stycznia 2016
Czy aby na pewno mąki ma być 1 płaska łyżka?
GREGORHSPEED 02 stycznia 2016
Ależ wyrośnięty! <3 następnym razem spróbuję <3
anulka12 03 stycznia 2016
Piękny ten biszkopt, bardzo pulchny i wyrośnięty.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jajko 3 duże
  • sól szczypta
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 1,5 op.
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
Składniki