Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Akademia
Typowe polskie danie, ale tym razem z młodą kapustą.

Składniki

  • główka małej białej kapusty
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 200 g szynki
  • 200 g kiełbasy
  • kilka suszonych grzybów (borowiki/ podgrzybki)
  • 100 g suszonych śliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • sól
  • woda

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkuję i sparzam wrzątkiem. Następnie zalewam 2 szklankami wody i gotuję aż zrobi się miękka. W tym czasie przygotowuję kiszoną kapustę, którą szatkuję, a następnie podsmażam na maśle.

  2. Śliwki namaczam w wodzie około godziny i szatkuję. W osobnym naczyniu przygotowuję grzyby, które również moczę w wodzie przez około pół godziny, a następnie solę i gotuję, aż zrobią się miękkie. Kroję szynkę i kiełbasę. Młodą kapustę odsączam i dodaję do niej pokrojone mięso.


  3. Cebulę obieram i szatkuję. Następnie podsmażam na oleju. Do cebuli dodaję mąkę i zasmażam. Do zasmażki dodaję około 1/4 szklanki wody i mieszam, po czym dodaję ją do kapusty i całość znów mieszam.

  4. Teraz pora na kiszoną kapustę. Dodaję do niej grzyby i ich wywar. Całość podduszam na wolnym ogniu, aż kapusta zrobi się miękka. Następnie dodaję młodą kapustę, przecier pomidorowy, rozdrobnione śliwki, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Całość duszę pod przykryciem około godziny.

Komentarze do przepisu (2)

Jagodzianka17 10 sierpnia 2018
Uwielbiam choć robię inaczej
Akademia 16 sierpnia 2018
Zapewne Twój, choć inny, jest równie smakowity.
Składniki
  • główka małej białej kapusty
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 200 g szynki
  • 200 g kiełbasy
  • kilka suszonych grzybów (borowiki/ podgrzybki)
  • 100 g suszonych śliwek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • sól
  • woda
Składniki