Bigos z fasolki szparagowej

Bigos z fasolki szparagowej
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: korycja
Przepis wyszperany w jakiejś gazecie... Podaję oryginalne proporcje - ja zrobiłam z połowy porcji :) Warto wypróbować, nam zasmakował.

Składniki

Przygotowanie

  1. Fasolkę płuczemy, odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 cm kawałki (można użyć gotowej - mrożonej). Do wody do gotowania fasolki wsypujemy po 1 łyżce cukru i soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

  2. Cebulę kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy razem na patelnię (z kilkoma łyżkami rozgrzanego oleju), doprawiamy resztą soli i cukru, dodajemy liście laurowe i smażymy razem ok. 15 minut.
    Następnie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 15 minut.

  3. Fasolkę łączymy z zawartością patelni, mieszamy i odstawiamy na jakiś czas do "przegryzienia".

    Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Można jeść jako samodzielne danie, ja jednak używałam bigosiku jako dodatek do mięsa i ziemniaków.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 15 maja 2013
Pyszna jest taka fasolka!
dorcia41 15 maja 2013
Przepis rewelacja :)) w najbliższym czasie do wypróbowania :) paluszek w górę i pozdrawiam :))
Konto usunięte 16 maja 2013
Bardzo lubię fasolkę szparagową i z pewnością będzie to pyszne danie, zostawiam "kciuka"
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki