'' Bielec " Biała pianka

'' Bielec  Biała pianka
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Szybkie, lekkie i proste ciasto. Biała pianka z truskawkami. Bielec, to jedno z moich pierwszych ciast, liczy sobie chyba ponad 30 lat. Niezawodnie sprawdza się w takie gorące dni.

Składniki

  • mleko zagęszczone 7,5 % 250 ml
  • 7 okrągłych biszkoptów
  • truskawki ok. 15 większych sztuk
  • galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym ( 77 g )
  • woda 125 ml
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Tortownica 16 cm.
    Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, w wolne miejsca kładziemy truskawki.
    Ja częściowo tortownicę wyłożyłam przezroczystą folią ale nie jest to konieczne. Ponieważ ciasto ładnie wychodzi z formy po odcięciu nożem.

  2. Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml wody. Studzimy mieszając.
    Schłodzone mleko ubijamy na najwyższych obrotach miksera.
    Po 5 minutach stopniowo dolewamy schłodzoną galaretkę i jeszcze chwilę ubijamy.
    Masę przekładamy do tortownicy wyrównujemy wierzch.
    Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę.
    Ozdabiamy truskawkami i listkami mięty.

Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 15 czerwca
Ślicznie wygląda :)
KulinarnaChwila 15 czerwca
Super deser do kawy :)
Docherro 15 czerwca
zybkie i smaczne ciacho:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mleko zagęszczone 7,5 % 250 ml
  • 7 okrągłych biszkoptów
  • truskawki ok. 15 większych sztuk
  • galaretka krystaliczna o smaku cytrynowym ( 77 g )
  • woda 125 ml
  • listki mięty do dekoracji
Składniki