Biała zupa pomidorowa

Biała zupa pomidorowa
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Nie tylko bardzo smaczna, ale i zadziwiajaca swoim kolorem zupa z niewielu skladników, prosta w przygotowaniu, jedyna jej "wada" jest fakt, ze trzeba ja przyrzadzac ok. godziny przed serwowaniem, gdyz tyle mniej wiecej trwa przecedzanie jej przez wilgotna sciereczke. W tym czasie mozna jednak przygotowac drugie danie, albo dodatki do zupy.

Składniki

  • 3/4 kg pomidorów
  • bazylia i tymianek
  • 2 zabki czosnku
  • 2 szalotki
  • 25 ml smietany do zupy
  • 1,5 lyzki masla
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 ziemniak ( jeslli chcemy dodac wlasne chipsy)

Przygotowanie

  1. Blendujemy pomidory z bazylia, tymiankiem, czosnkiem, szalotkami, sola, pieprzem i cukrem, a nastepnie wszystko krótko podgrzewamy.

    Pomidorowe puree przecedzamy przez wilgotna sciereczke ulozona na sicie, zbierajac caly plyn z puree. Nie nalezy wyciskac plynu, on musi sam przejsc powoli przez wlókna scierki, dlatego cala procedura trwa ok. godziny.

    Nastepnie gotowac uzyskany jasny plyn tak dlugo, az zredukuje sie do ok. polowy objetosci.
    Dodac smietane i zimne maslo w kawalkach, ale juz po zdjeciu z ognia.



    Wedlug uznania mozemy dodac do zupy chipsy ziemniaczane, ze slodkiego lub normalnego ziemniaka.
    W tym celu nalezy pokroic go na waskie plastry, posypac dowolnymi przyprawami i piec w temp. 150° C po 10 min. z kazdej strony, przewracajac w momencie, gdy brzegi zaczna sie zawijac.



  2. Pomidory które pozostana po przecedzeniu mozna uzyc do przyrzadzenia sosu pomidorowego lub do tradycyjnej wloskiej bruschetty.

Komentarze do przepisu (18)

fafiatko 13 czerwca
Bardzo ciekawy przepis! nie jadlam jeszcze takiej zupy a jestem ich wielbicielka :)
GREGORHSPEED 13 czerwca
Świetna! <3 Czy na pewno tylko 25 ml śmietany? ;)
basiliana 13 czerwca
Świetny pomysł, nigdy bym nie pomyślała, że to pomidorowa:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3/4 kg pomidorów
  • bazylia i tymianek
  • 2 zabki czosnku
  • 2 szalotki
  • 25 ml smietany do zupy
  • 1,5 lyzki masla
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 ziemniak ( jeslli chcemy dodac wlasne chipsy)
Składniki