Barszcz czerwony z kluskami

Barszcz czerwony z kluskami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mioo
Szybki barszcz na obiad.

Składniki

  • buraki czerwone - 3szt.
  • marchewka - 1szt.
  • natka pietruszki - nieduży pęczek
  • kostka rosołowa warzywna -1szt.
  • pieprz czarny
  • lubczyk
  • ocet jabłkowy
  • jajko -1szt.
  • mąka pszenna - ok. 3 czubatych łyżek
  • cebula biała - jedna mała

Przygotowanie

  1. 1. Obrane i pokrojone w średniej wielkości kawałki buraczki wrzucić do garnka i zalać ok 1,5l wody. Dodać natkę, obraną cebulę, ok. 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, kostkę, pieprz i gotować do miękkości warzyw.

    2. Pod koniec gotowania dodać octu jabłkowego do smaku.

    3. W oddzielnym garnku zagotować niewielką ilość osolonej wody.

    4. Jajko roztrzepać w miseczce, dodać mąki, żeby uformować średnio zwarte ciasto i rwąc kawałki, wrzucać je do wrzącej wody. Gotować około 3-5min.

    5. Kluseczki odcedzić i podawać z barszczem.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 23 maja
kluski najlepsze :)
Maudie 23 maja
Pychotka :)
Składniki
  • buraki czerwone - 3szt.
  • marchewka - 1szt.
  • natka pietruszki - nieduży pęczek
  • kostka rosołowa warzywna -1szt.
  • pieprz czarny
  • lubczyk
  • ocet jabłkowy
  • jajko -1szt.
  • mąka pszenna - ok. 3 czubatych łyżek
  • cebula biała - jedna mała
Składniki