Babka na mące kukurydzianej

Babka na mące kukurydzianej
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Bardzo dobra cytrynowa i mega żółta babka poleca się do kawy :)

Składniki

  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia z małym czubkiem
  • skórka i sok z cytryny
  • Lukier:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • ok. 2 łyżeczki ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą.

    Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać łyżką.

    Piekarnik nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wyciągamy z formy.


    Lukier: cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, ma być gęsty, ale nadal płynny. Polewamy po babce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (22)

Maudie 11 lutego
Pyszności:)))))))))
babcitereskiciasta 11 lutego
Zdrowa i ma śliczny kolorek.:)
Nevermore 11 lutego
Teraz czas chyba na taką :) Super wygląda i pysznie musi smakować z tą cytryną :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia z małym czubkiem
  • skórka i sok z cytryny
  • Lukier:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • ok. 2 łyżeczki ciepłej wody
Składniki