Babka makowa

Babka makowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wspaniała babka na nadchodzące święta.

Składniki

  • Składniki:
  • Białka jaja 1 szklanka
  • Mak suchy 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Masło lub margaryna 25 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Suszona żurawina 10 dag
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Masło rozpuścić , ubić sztywną pianę z białek, utrwalić ją cukrem mi chwilę jeszcze ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać ciepłe masło i też wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej, posypanej wiórkami formy babkowej. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 17 marca
pięknie i smacznie :)
slodkisentyment 17 marca
Świetna :)
dzięki pozdrawiam
Składniki
  • Składniki:
  • Białka jaja 1 szklanka
  • Mak suchy 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Masło lub margaryna 25 dag
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Suszona żurawina 10 dag
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
Składniki