Babka kawowa

Babka kawowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Idealna dla miłośników kawy i słodyczy!

Składniki

  • Mąka pszenna 250 gram
  • Masło 1 kostka
  • Cukier 180 gram
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier wanilinowy 16 gram
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml - Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz po kilka łyżek mąki (ciągle miksując). Wlewamy do tego zaparzoną kawę oraz wsypujemy kawę mieloną. Miksujemy, aby składniki się połączyły.

    *składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  2. Foremkę do babki (średnica 22 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni (lub do suchego patyka). Ciasto możemy polać polewą czekoladową, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 10 kwietnia
"Baba by się przydała, kiedy zapada zmrok" ;)
Super ciacho, z tą polewą wygląda bardzo apetycznie,... Czytaj całość »
"Baba by się przydała, kiedy zapada zmrok" ;)
Super ciacho, z tą polewą wygląda bardzo apetycznie, mniam :)
izek 10 kwietnia
Dziękuję i polecam wypróbować ;)
Nevermore 10 kwietnia
Na pewno wypróbujemy, bo lubimy słodkości, a babki zwłaszcza :)

Tak odnośnie "BABY" hihi, taki... Czytaj całość »
Na pewno wypróbujemy, bo lubimy słodkości, a babki zwłaszcza :)

Tak odnośnie "BABY" hihi, taki kawałek od nas sprzed paru tygodni ;)

https://www.youtube.com/watch?v=UoI0X-siFi4
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna 250 gram
  • Masło 1 kostka
  • Cukier 180 gram
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier wanilinowy 16 gram
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml - Szczypta soli
Składniki