babka jogurtowa

babka jogurtowa
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
przepyszna babka, jedna z moich ulubionych piekłam ją 3 razy pod rząd co nie często mi się zdarza...także polecam. Jajka i jogurt najlepiej aby były w temperaturze pokojowej

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanka oleju

Przygotowanie

  1. Całe jajka w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym.

  2. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.

  3. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką.

  4. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.

  5. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 16 maja
Fajna, taka "mokra" <3
Składniki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanka oleju
Składniki