babka gołąbkowa

babka  gołąbkowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Babka gołąbkowa to idealne rozwiązanie jeżeli mamy w domu małą kapustę z której wyjdzie nam max 5-6 gołąbków a mamy wiekszą rodzinę która ma ochotę na gołąbki lub dla osób które nie lubią zawijać gołąbków. Polecam!

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebulka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko (można pominąć)
  • ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, majeranek)

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy do wystudzenia. Liście kapusty odrywamy i parzymy lub parzymy kapustę w całości. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zimny ryż mieszamy z mięsem, cebulą, jajkiem, marchewką i przyprawami. Foremkę na babkę wykładamy liśćmi z każdej strony. Na liściach układamy cały mięsny farsz.

  2. liście z babki zawijamy do środka przykrywając farsz. Całość można posolić i dać na wierzchkilka plasterków masła.

  3. Na górę kładziemy dodatkowy liść, który można wymienić w połowie pieczenia na inny jeśli się zbyt mocno przypiecze.

  4. Całość pieczemy ok 1h 30min w 180 st. Podajemy z sosem pomidorowym lub wcinamy same.

  5. Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

SprytnaChochla 10 czerwca
Kapitalny pomysł! Wygląda ślicznie i nie trzeba się męczyć z zawijaniem :)
grazka950 10 czerwca
super pomysł :)
Docherro 10 czerwca
Świetny pomysł:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 młoda kapusta
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebulka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko (można pominąć)
  • ulubione przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek, majeranek)
Składniki